سفارش تبلیغ
صبا ویژن

لپ تاپ استوک عمده

لپ تاپ استوک عمده
نظر

هر جایی صحبت از برودت و تهویه مطبوع در مقیاس بزرگ می‌شود، دیگر نمی توان روی کولر و وسایل سرمایشی خانگی حساب باز کرد. تصور کنید چند کولر آبی یا گازی باید همزمان روشن باشند تا یک سوله بزرگ به دمای مورد نیاز برسد؟ اگر منابع تولید گرما در آن سوله وجود داشته باشند و آن سوله در یک اقلیم گرم نیز قرار داشته باشد تعداد و ابعاد کولرهای مورد نیاز به چه صورت خواهد بود؟

کارشناسان تاسیسات برای تامین سرمایش یک مجتمع تجاری، مسکونی و یا اداری بزرگ، خنک کاری دستگاه های یک کارخانه و تهویه یک محیط وسیع، معمولا چیلر را پیشنهاد می دهند. حال انتخاب نوع چیلر، نوع کمپرسور، نوع کندانسور و ... به فاکتور های متعددی از جمله محدوده دمایی مورد نیاز، وضعیت آب و هوایی منطقه مورد نظر، فضای مورد استفاده و ... بستگی دارد که در ادامه به تفضیل بررسی خواهیم کرد.

برای نوشتن مقاله چیلر چیست و چیلر ها چگونه کار می کنند از سایت تخصصی سیستم های تهویه مطبوع آرتانسیم تولید کننده انواع داکت اسپلیت، چیلر و فن کویل کمک گرفته ام.


چیلر چیست؟

چیلر چیست؟

چیلر، ماشینی است که از طریق یک سیکل ترمودینامیکی گرما را از یک محیط گرفته و به محیطی دیگر منتقل می کند. به عبارت دیگر چیلر را می توان یک پمپ انرژی در نظر گرفت. محصول خروجی تمامی چیلرها آب سرد است. یک سیکل ترمودینامیکی مجموعه ای از چند فرایند است که با هم در ارتباط هستند. در این فرایندها فشار، دما، آنتروپی و متغیرهای حالت تغییر می کنند و در طی آن تبادل حرارت و کار با محیط اطراف انجام می شود و سر انجام سیستم به حالت اولیه خود باز می گردد.

انواع چیلر به چند دسته تقسیم می شوند؟

مهم ترین فاکتور دسته بندی چیلر ها، نوع سیکل برودتی آنهاست. به این ترتیب چیلرها به دو دسته چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم می شوند. درحقیقت چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی هر یک دسته بندی منحصر به فرد خود را دارند که در ادامه بررسی خواهیم کرد.


انواع چیلر

 

چیلرهای تراکمی چگونه کار می کنند؟

این نوع چیلرها، چیلرهای تراکمی از چهار جز اصلی تشکیل شده اند. این اجرا عبارت است از کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور. در چیلرهای تراکمی ماده مبرد (سرما زا) در حالت گازی شکل توسط کمپرسور متراکم می شود و با افزایش فشار به سمت کندانسور حرکت می کند. در کندانسور طی فرایند تقطیر، گرمای ماده مبرد به محیط منتقل شده و مبرد به حالت مایع در خواهد آمد. سپس مبرد وارد شیر انبساط می شود. در این قسمت طی فرایند اختناق مبرد دچار افت فشار و دما می شود و در یک حالت دو فازی (مایع و گاز) قرار می گیرد.


چیلر یعنی چه

 

حال اگر آب را از لوله های اواپراتور عبور دهیم، آب سرد تولید خواهد شد.‌ چرا که در مرحله قبل دمای مبرد کاهش یافته است. در این قسمت مبرد با جذب گرمای آب به حالت گازی شکل در می آید و به سمت کمپرسور هدایت می شود. این سیکل مرتب تکرار خواهد شد.
کمپرسور قلب تپنده چیلرهای تراکمی ست. کمپرسور انرژی لازم برای به حرکت درآوردن مبرد داخل سیکل را تامین می کند و گران قیمت ترین جز یک چیلر تراکمی است.

انواع کمپرسور به چند دسته تقسیم می شوند؟

کمپرسور ها انواع مختلفی دارند. به عنوان نمونه کمپرسورهای روتاری، پیستونی (رفت و برگشتی)، اسکرال، سانتریفیوژ و اسکرو را می توان نام برد. امروزه اغلب تولید کنندگان چیلرهای تراکمی از کمپرسورهای اسکرال و اسکرو استفاده می کنند.


چیلر ها چگونه کار می کنند؟

 

چیلرهای جذبی چگونه کار می کنند؟

در چیلرهای جذبی بر خلاف چیلرهای تراکمی خبری از کمپرسور نیست و اجرائی مثل پمپ، جذب کننده و ژنراتور جایگزین آن گردیده اند. نکته قابل توجه در این نوع از چیلرها این است که در سیکل تبرید جذبی آن دو سیال وجود دارد که یکی مبرد و دیگری جاذب است. معمولا مبرد چیلرهای جذبی آب و ماده جاذب لیتیم بروماید (LiBr) یا همان نمک مایع است. در این سیستم ژنراتور و کندانسور در یک محفظه و جاذب و اواپراتور نیز در یک محفظه قرار دارند. این نوع چیلرها تخت فشار کاری منفی و یا خلا کار می کنند.

عملکرد این چیلرها به این صورت است که پمپ ترکیبی از آب و ماده جاذب را به ژنراتور ارسال می کند. محلول وارد گردیده به ژنراتور گرمایی را از طریق یک منبع گرمایی دریافت کرده و به بخار تبدیل می شود. در این مرحله مبرد بخار شده و از محلول جدا می شود. بخار ایجاد گردیده به سمت کندانسور هدایت و ماده جاذب به جذب کننده باز می گردد.

کندانسور به یک برج خنک کننده (cooling tower) متصل است. در نتیجه بخار آب در این مرحله به مایع تبدیل شده و از کندانسور خارج می شود. در مرحله بعد پس از عبور از شیر انبساط، دچار افت فشار و دما می شود و در یک حالت دو فازی (مایع و گاز) قرار می گیرد و سپس وارد اواپراتور می شود. حال اگر آب را از لوله های اواپراتور عبور دهیم، آب سرد تولید خواهد شد. بخار آب طی یک فرآیند شیمیایی در جذب کننده جذب ماده جاذب می شود و مجددا این سیکل تکرار خواهد شد.


انواع چیلر

 

انواع چیلر تراکمی به چند دسته تقسیم می شوند؟

چیلرهای تراکمی به دو دسته چیلر تراکمی هوا خنک (هوایی) و چیلر تراکمی آب خنک (آبی) تقسیم می شوند. در چیلرهای تراکمی هوا خنک، کندانسور به وسیله فن های دمنده تعبیه گردیده و در نتیجه از طریق تبادل انرژی با هوا خنک می شود. در چیلرهای تراکمی آب خنک، کندانسور به وسیله جریان آب تولید شده توسط برج خنک کننده و در نتیجه از طریق تبادل انرژی با آب خنک می شود.

انواع چیلر جذبی به چند دسته تقسیم می شوند؟

چیلرهای جذبی بر اساس سه منظر مختلف دسته بندی می شوند. دسته بندی بر اساس مکانیزم طراحی، دسته بندی بر اساس منبع حرارتی و دسته بندی بر اساس مبرد و جاذب.
چیلرهای جذبی بر اساس مکانیزم طراحی به دو دسته تک اثره و دو اثره تقسیم می شوند. بر اساس منبع حرارتی به شش دسته آب گرم، آب داغ، بخار، شعله مستقیم، انرژی خورشیدی و هوای گرم تقسیم می شوند. همچنین بر اساس مبرد و جاذب به سه دسته آب و لیتیم بروماید، آب و آمونیاک و آب و سیلیکاژل تقسیم می شوند.


چیلر آبی

 

کار چیلر چیست؟

به طور کلی کاربرد چیلرها در دو دسته تهویه مطبوع و برودت صنعتی خلاصه می شود.
در سال های اخیر چیلر در زمینه تهویه مطبوع کاربرد گسترده ای پیدا کرده است. پیش تر گفتیم که چیلرها آب سرد تولید می کنند. این آب سرد توسط پمپ به مبدل های حرارتی داخل ساختمان (که می تواند اداری، تجاری و یا مسکونی باشد) ارسال و هوای خنک مورد نیاز آن فضا را تامین می کند. مبدل های حرارتی مورد استفاده در این خصوص فن کویل ها، کویل های هواساز و ایر کولرها می باشند.


چیلر آبی

 

مزیت استفاده از فن کویل با چیلر

مزیت استفاده از فن کویل، هواساز و ایر کولر که با چیلر تغذیه می شوند نسبت به کولرهای آبی و گازی این است که هوای سرد خروجی از این سیستم می تواند گرمای نهان فضا را به خود جذب کرده و هوای مطبوع تری را ایجاد کند چرا که رطوبت هوای سرد کولرهای آبی را ندارد. از طرفی این سیستم مانند کولرهای گازی هوای خشکی را تولید نمی کند و برای مناطقی با اقلیم خشک مناسب تر است.
چیلرها در فرآیند های صنعتی نیز کاربردهای بسیاری دارند. برای مثال می توانیم صنایع لبنیات، پلاستیک، پتروشیمی، کاغذ، داروسازی، ریخته گری و فلز کاری، سیمان، مواد غذایی و ... را نام ببریم. به طور کلی در اغلب فرایندهایی که به کاهش دما نیاز باشد می توانیم از چیلرها استفاده کنیم.


کاربرد چیلر

 

مینی چیلر چیست؟

همان طور که از نام مینی چیلر پیداست، چیلری کوچک است که معمولا ظرفیت برودتی آن کمتر از 10 تن تبرید است. مهم ترین تفاوت مینی چیلر با سایر چیلرها این است که پمپ و بعضاً منبع انبساط درون خود دستگاه قرار می گیرد و این باعث می شود که بهره برداری از مینی چیلر ها آسان تر باشد. کاربرد اصلی مینی چیلرها در تامین سرمایش ساختمان های مسکونی است. مینی چیلر در دسته بندی چیلرهای تراکمی قرار می گیرد و همچنین کندانسور آنها از نوع هوا خنک طراحی و تولید می شود. مینی چیلرها از ظرفیت پایینی برخوردار هستند. در نتیجه کمپرسوری که در آنها استفاده می شود معمولا از نوع روتاری و اسکرال است.
در بحث نصب و راه اندازی این سیستم در حد امکان سعی می شود در بالکن یا تراس نصب شود تا میزان لوله کشی به فن کویل ها به حداقل برسد اما این موضوع با محدودیت هایی نیز روبه روست. اولا سر و صدای دستگاه ممکن است باعث آزار و اذیت ساکنین شود. دوما با وجود تراکم بالای ساختمان ها فضای مورد نیاز برای نصب چنین سیستمی در همه بالکنی وجود ندارد و با توجه به اینکه این دستگاه ها از نوع هوا خنک هستند بایستی همواره حریمی جهت عبور و تامین هوای مینی چیلرها وجود داشته باشد. در نتیجه در چنین شرایطی مناسب ترین مکان جهت نصب پشت بام است.


چیلر خانگی

 

کلام آخر

منابع انرژی روز به روز در حال افول و تمام شدن هستند. مصرف بهینه انرژی، کاهش سرعت تولید گازهای گلخانه ای و به طور کلی سالم تر نگه داشتن این کره خاکی برای آیندگان از مهم ترین وظایف جوامع بشری است. نیاز به تولید سرما و گرما از گذشته تا کنون از نیازهای اساسی انسان ها بوده است. پیشرفت تکنولوژی در همه زمینه ها از جمله در این زمینه باعث ایجاد روش های جدیدی مانند اختراع چیلرها گردیده است.
اگر در کنار صرفه جویی در مصرف انرژی، در پی داشتن راندمانی بالا و هزینه پایین هستید حتما با یک کارشناس و متخصص در این زمینه مشورت کنید و از وی در رابطه با تمامی ابعاد پروژه مشاوره بگیرید.